Skip to Content Contact Us

לימודי צורפות, תכשיטנות וגמולוגיה

צוות הבורסה לתכשיטים זמן קריאה: 5 דקות הבלוג שלנו, מידע מקצועי

יש לכם חיבה לעשייה אמנותית? הרעיון של עיצוב תכשיטים קוסם לכם במיוחד?

תחום עיצוב התכשיטים הוא אחד הססגוניים, המהנים והפוריים ביותר בין תחומי העיסוק שאדם יכול לרכוש. חוש יצירתיות ואהבה למלאכת היצירה הם כנראה תנאי הקבלה היחידים שאי פעם תצטרכו, כדי לעסוק בתחום הנוצץ הזה.
תחומי היהלומנות והתכשיטנות בישראל פורחים ומשגשגים מאי פעם, וזו בדיוק ההזדמנות של החובבים להפוך את תחביבם למקצוע של ממש. למרות שכיום אנו ידועים יותר בשל היותנו אומת הייטק, ישראל היא עדיין בין המדינות המובילות בעולם בתחום היהלומנות – ולא בכדי. חברת שפע ימים, היחידה בישראל בעלת זכויות כרייה של יהלומים ואבני חן, טוענת כי בנחל הקישון לבדו יש כ- 1.1 מיליון טונות של חלוקי נחל נושאי מינרלים נדירים.
ענף היהלומים המלוטשים הגיע לשווי של כ-5 מיליארד דולר ב-2015, כך לפי נתוני משרד הכלכלה. בעוד שסחר ביהלומים בישראל מחייב רישיון ממשרד הכלכלה, העיסוק בעיצוב תכשיטי יהלומים ואבני חן לא נתון למגבלות.

 

איזה תעודה מקבלים בסיום הלימודים?

בניגוד לתחומי לימוד ומקצוע אחרים, צורפות / תכשיטנות / יהלומנות אינם מקצועות אקדמיים, לכן בדרך כלל מדובר על לימודי תעודה מקצועיים. מוסדות לימוד מסוימים מאפשרים שילוב של לימודי המקצוע יחד עם תואר אקדמי ממכללה או אוניברסיטה מוכרים, ויש מוסדות אקדמיים מעטים בישראל שכן מציעים תואר אקדמי בעיצוב תכשיטים (כגון מכללת שנקר).
בגדול ניתן להפריד בין לימודי גמולוגיה – שהם הלימודים המקצועיים והמעמיקים יותר, המאפשרים לזהות יהלומים ואבני חן – ובין לימודי צורפות ותכשיטנות, המקנים ידע באומנות ההכנה והשיבוץ של תכשיטים.
לימודי גמולוגיה הם הלימודים המקצועיים ביותר מבין לימודי התכשיטנות לסוגיהם. כל אחד יכול לעסוק בתחום כאוות נפשו וליהנות מהכינוי "יהלומן", אך רק מי שמסיים לימודי גמולוגיה ומקבל תעודת מקצוע רשאי להיקרא "גמולוג" (Gem = אבן חן). קורסים כאלה ניתן ללמוד במסגרת מכוני גמולוגיה שונים בישראל כגון מכללת GCI ליהלומים ותכשיטים ואחרים.
כמו כן ישנם לא מעט מוסדות אקדמיים שקפצו על המציאה, וכיום מציעים תוכניות לימוד בתחומי התכשיטנות. קורס צורפות ועיצוב תכשיטים במכללת ספירקורס צורפות במכללת שנקר ואחרים – כל זאת במסגרת לימודי חוץ או לימודי תעודה. כמו כן, כפי שצוין בתחילת המאמר, מכללת שנקר היא בין הבודדות בישראל המציעות תואר ראשון בעיצוב תכשיטים (B.Des).
כל שאר סוגי הלימודים בתחום היהלומנות והתכשיטנות ניתנים במסגרות אחרות; חלקן במכללות אקדמיות (כפי שצוין לפני כן) וחלקן במסגרות פרטיות. גם מכון היהלומים הישראלי מציע מספר קורסים בתחום, הן לאנשי מקצוע והן לאנשים בתחילת דרכם המקצועית. חיפוש בגוגל של ביטויים רלוונטיים (קורס צורפות, קורס תכשטינות וכן הלאה) יגלה לכם עולם ומלואו בתחום.

אילו תכנים נלמדים בקורסים השונים?

כפי שציינו לפני כן, יש להבדיל בין קורסים בתחום הגמולוגיה – בהם עוסקים ספציפית בתכנים מקצועיים המאפשרים לזהות איכות של יהלומים ואבני חן – ובין קורסים מקצועיים אחרים שמטרתם להכשיר תלמידים כמעצבי תכשיטים. לכל גוף חינוכי יש תוכנית לימודים משלו, אך למרות זאת ניתן למצוא קווי דמיון משותפים בין מרבית הקורסים בתחום:

 

  • מבוא כללי לתחום הנלמד
  • הכרת המאפיינים הפיזיקליים והכימיים
  • זיהוי איכותם של יהלומים / אבני חן
  • ההבדלים בין יהלומים אמיתיים וסינתטיים
  • שיטות ייצור, הכנה, ליטוש ושיבוץ
  • עבודה עם מגוון מתכות וחומרים
  • שימוש במכשירים, תוכנות וכלים רלוונטיים
  • מסחר, שיווק ומכירה בתחום היהלומנות
  • מבחן גמר והענקת תעודה

איפה אפשר לעבוד לאחר סיום הלימודים?

חנויות תכשיטים, מעבדות גמולוגיה וחברות סחר ביהלומים הם כמה ממקומות העבודה הבולטים. יהלומן שכיר בתחילת דרכו מרוויח משכורת בסיס של 5,000-6,000 שקלים בחודש, לצד אחוז מסוים מהמכירות. ככל שהניסיון והוותק עולים, אפשר להתקדם ולהפוך לקניין המרוויח בסיס של 10,000 שקלים לפחות, לצד אחוזים גבוהים יותר מכל מכירה.

 

יהלומנים עצמאיים מרוויחים הרבה יותר, מן הסתם. בתחילת הדרך ניתן להשתלב כיהלומן בחברות העוסקות בתחום, כמעצב תכשיטים בחנויות או במעבדות גמולוגיה. כמו כן ניתן גם להקים עסק עצמאי, הדורש הון עצמי לא קטן של כ-150,000 דולר.

 

גמולוג שכיר בתחילת הדרך מרוויח בממוצע 7,000 שקלים בחודש, ואם הוא עובר לחברות פרטיות – שם משלמים יותר מאשר במעבדות – שכרו יכול להגיע לאחר עשור לכדי 15,000 שקלים בחודש (נתונים: עוקץ מערכות).

Back top top